Lengyel Ottó Pincéje
Duett 2019
2019
Fehér
Bor
Sárgamuskotály (Muscat Blanc), Furmint
Száraz
Magyarország
Tokaj-Hegyalja
12,96 % Vol.
0,75 L
12,00 C
2 g/L
A muskotályos borok áradó illata útólérhetetlen, de aki ismeri, az tudja, testességben meg sem közelíti a két vezető fajtát, a furmintot és a hárslevelűt. Savban is szegényebb, ez is a korai éréssel lehet összefüggésben. Emiatt hordóban fokozott odafigyelést kíván, nehezen eltartható. Amennyiben olyan borral házasítjuk, amely markáns savgerinccel rendelkezik, mint amilyen a furmint is, az orrnak kellemes, emellett hosszabb lecsengésű, tartósabb borokat kapunk. Erre példa ez a 2019-es furmint-muskotály házasítás.
1 500 Ft
Egységár: 2 000 Ft/L
KészletenBelföldön Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett
Biztonságos fizetés
A muskotályos borok áradó illata útólérhetetlen, de aki ismeri, az tudja, testességben meg sem közelíti a két vezető fajtát, a furmintot és a hárslevelűt. Savban is szegényebb, ez is a korai éréssel lehet összefüggésben. Emiatt hordóban fokozott odafigyelést kíván, nehezen eltartható. Amennyiben olyan borral házasítjuk, amely markáns savgerinccel rendelkezik, mint amilyen a furmint is, az orrnak kellemes, emellett hosszabb lecsengésű, tartósabb borokat kapunk. Erre példa ez a 2019-es furmint-muskotály házasítás.
Az évjáratról
A koranyári hidegek, egyszámjegyű Celsius-fokok után az évszazádos távlatban is legforróbb július, forró nyár és kellemes ősz igyekezett kárpótolni a szőlőtermelőket. Ez összességében ígéretes évjáratot eredményezett, ahol az extrém kánikula ellenére a savakat is jellemzően sikerült jól megőrizni.
Sárgamuskotály (Muscat Blanc)
Világfajta, tipikusan szőlős, szőlővirágos, érettebben fűszeres, korianderes, mazsolás aromákkal. Olasz vagy görög eredetű, hivatalosan francia nevén muscat blanc à petits grains-ként (kb. "kisszemű fehér muskotály") ismert. Magyarországon 800 ha az összterülete, főleg Tokajban megtalálható (nem azonos a más vidékeinken népszerű ottonel muskotállyal, sőt annak valójában csak távoli rokona).
Furmint
Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.