Lengyel Ottó Pincéje


2001 évében Abaújszántón, a Sátor, a Bea és a Kassa-város dűlőben vásároltam szőlőterületeket. Ez utóbbiban a furmint és a hárslevelű tőkéket elkülönítve telepítették, ezért innen többnyire mindkét fajtából készül termék, a másik két terület cuvée borokat ad.

A Sátor és a Bea tőkéit 1957-ben ültették, a Kassa városéi most 30 évesek, vagyis nincs olyan ásvány a vulkáni kőzet málladékában, amihez a kiterjedt gyökérzet ne tudna hozzájutni.

Metszéskor, ha lehetséges 6db 2 szemes csapot hagyok, így évenként eltérően, de 12-20 fürtnél nem számlálok többet növényenként. Valamint, – mivel ritkán fordul elő, hogy ne az én termésem kerülne be utoljára a szántói dűlőkből-, a minőséget illetően már a területen eldől minden, mert együtt áll annak szerintem két legfontosabb feltétele: az alacsony terhelés és a késői szüret. Ezért nálam a must és a bor a szükséges kénen kívül nem kap más adalékot, és a spontán erjedésbe sem szívesen avatkozom be. Igaz, ez a folyamat nem tartályokban, és a föld felszínén történik, hanem tölgyfa hordókban a pince mélyén, és a bor a fejtés után ugyanoda kerül vissza.

Azt gondolom, hogy amennyiben minimális technikai felszereltség, és néhány hagyományos hordó segítségével ilyen borok kerülhetnek ki egy alkalmas pincéből, az elsősorban nem a borászt, az alkotó embert, hanem mindenekelőtt a kivételes termőhelyet dicséri. Talán éppen ezért érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan értékelne minket az előttünk élő nemzedék, amely évszázadokat fordított a sziklás hegyoldalak művelhetővé tételére? Ennek ellenére az egykori virágzó teraszok talán felén, ha gazdálkodunk, tudva azt, hogy többek szerint ez a világ legjobb szőlőtermő területe?

Szerencsések vagyunk mind, akik a jelen környezeti feltételek között szőlészkedünk, mert meleg évek jönnek egymás után, és ma már nem ritkák a kiváló, 24-26 fokos mustok, általában még elfogadható savtartalommal. Ugyancsak nekünk kedvez, hogy Abaújszántón még a csapadékosabb években is megvédhető a termés, mert dűlőinket átfújja az északról jövő „kassi” szél, és szétkergeti a betegségek párás meleg ágyát. Ezért lehetséges az, ahogyan egy idősebb borász így fogalmazott: „Régen örültünk, ha egy évtizedben 3-4 jó évünk volt. Most mind jó!”

Amennyiben a vadkár ellenére lehetséges, a három dűlő termését külön kezelem. Bámulatos és rendkívül érdekes, hogy egymással szomszédos területek azonos fajtákból mennyire eltérő ízvilágú terméket hoznak ki.

A spontán erjedés után a magasabb cukorfokra érő szőlőből általában félédes vagy édes borok keletkeznek. Ezek a nyár vagy ősz folyamán újra beindulnak, és száraz borokká alakulnak. Aszús években aszú bort, szamorodnit és fordítást is készítek.

Szolgáltatások


Kóstoló

Pincelátogatás

Dűlőtúra

Bortúra

Szállás

Ingyenes wifi

Ingyenes parkolás

Rendezvények

Borok elvitelre

SZÉP kártya elfogadóhely


Borászatról

  • Borvidék
    Tokaj-Hegyalja

  • Borász
    Lengyel Ottó

  • Alapítás éve
    2001

  • Terület
    1,5 hektár

  • Szőlőfajták
    Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály (Muscat Blanc)

Kapcsolat, információk


Átvételi pont