Lengyel Ottó Pincéje

Bea cuvée 2018

Évjárat

2018

Szín

Fehér

Típus

Bor

Szőlőfajta

Furmint, Hárslevelű

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Tokaj-Hegyalja

Alkoholtartalom

13,63 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

12,00 C

Maradék cukor

2,7 g/L

Ha a gazda nem siet a szürettel, akkor a furmint és a hárslevelű is megdöbbentően gazdag aromákkal örvendezteti meg a fogyasztót. A Bea dűlőre ez fokozottan igaz. Vendégeink többnyire különféle virág illatát vélik felfedezni az itt termett borokban. Lehet, hogy a talaj összetétele, lehet, hogy a fekvés, de a hagyományos művelési mód mindenképpen hozzájárul ehhez. No és a kor. Ezt a dűlőt 1957-ben telepítették, nemigen pótolták a hiányzó tőkéket, a terület nagy részét benőtte a bozót is. Ami viszont maradt, az megbecsülésre érdemes. Hol járhat már ezeknek a növényeknek a gyökere, honnan hozza a felszínre a forróvizes vulkáni utóműködés során feloldott ásványi sókat, nem tudjuk. Csak érezzük.

  • Könnyed
  • Friss
  • Különleges
  • Virágos

1 800 Ft

Egységár: 2 400 Ft/L

Készleten

Belföldön Ingyenes szállítás 20 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Könnyed
  • Friss
  • Különleges
  • Virágos

Ha a gazda nem siet a szürettel, akkor a furmint és a hárslevelű is megdöbbentően gazdag aromákkal örvendezteti meg a fogyasztót. A Bea dűlőre ez fokozottan igaz. Vendégeink többnyire különféle virág illatát vélik felfedezni az itt termett borokban. Lehet, hogy a talaj összetétele, lehet, hogy a fekvés, de a hagyományos művelési mód mindenképpen hozzájárul ehhez. No és a kor. Ezt a dűlőt 1957-ben telepítették, nemigen pótolták a hiányzó tőkéket, a terület nagy részét benőtte a bozót is. Ami viszont maradt, az megbecsülésre érdemes. Hol járhat már ezeknek a növényeknek a gyökere, honnan hozza a felszínre a forróvizes vulkáni utóműködés során feloldott ásványi sókat, nem tudjuk. Csak érezzük.

Az évjáratról

Lényegében már tavasztól kezdve rendkívül meleg év volt, amit ráadásul az is megnehezített, hogy a 2017-es aszályok után a talajok vízháztartása sem volt megfelelő. Ez kirívóan korai szüretet eredményezett a legtöbb borvidéken, szerencsés esetben még, illetve már jó savú, szép aromatikájú, de valamelyest korán érő borokkal.

Furmint

Testes, tüzes, magas savú és hosszan eltartható borokat ad, tipikusan almás-körtés-birses aromatikával. Számos forgalomban lévő, megdőlt elmélet után, a genetikai kutatások fényében kijelenthető, hogy Tokaj-Hegyalja a fajta őshazája. Magyarországi termőterülete összesen mintegy 4000 ha.

Hárslevelű

Jellegzetes illatú, finoman fűszeres, lágyabb savú, őszi gyümölcsökre emlékeztető ízvilágú, kedves bort ad. Régi kárpát-medencei fajta, nevét valóban a szőlő leveleinek alakjáról kapta. Egyébként a furmint leszármazottja, feltehetőleg spontán kereszteződés eredményeként; összterülete 1600 ha.